Meg Gyurcsány Ferenc miatt.

Meg Medgyessy Péter miatt.

Meg Orbán Viktor miatt.

Meg Horn Gyula miatt.

Meg főleg a rendszerváltás miatt.

Meg a kommunisták miatt.

Meg a zsidók miatt.

Miattuk iszom, mert nekem soha, semmilyen választásom nem volt, nekem minden rendszer csak rosszat hozott.

002.jpg
"Ez nagykorúvá tenne, önerődre Bízván, hogy válassz jó és rossz között"

Kell-e olyan dolgok miatt idegeskedni, amik nem léteznek? Erre elég egyszerű a válasz: nem.
Mégis sokan elképzelnek nemlétező dolgokat, és az életükre való hatásukat. Talán a legtöbb ember elismeri, hogy a gyíklények miatt nem kell idegeskedni - mégis akad aki megteszi.

Érdekesebb viszont már az a kérdés, hogy kell-e olyan dolgok miatt idegeskednünk, amik tényleg befolyással vannak az életünkre, de nincs rájuk semmi ráhatásunk, vagy ha van, akkor az is csak nagyon minimális? Kell-e például idegeskednünk a politika miatt?

Igen, valamennyit biztos. Legalább annyit, hogy a következő választáskor eszünkbe jusson elmenni szavazni arra aki tetszik, vagy az ellen aki nem.

Azonban van-e értelme négy éven keresztül a politikusokat hibáztatni minden rosszért, ami velünk történik?

Sok emberre nagyon jellemző, hogy minden gondjáért külső tényezőket hibáztat. Talán ez is egy az előző rendszer örökségei közül. A szocializmusban belenevelték az emberekbe, hogy az állam majd gondoskodik róluk, dönt helyettük, talán ezért várnak sokan még most is az államtól mindent. Várják, hogy megoldja a problémáikat. Csak sajnos (szerencsére) a mostani rendszer nem így működik.

A körülöttünk lévő világunk egy részére hatással lehetünk, a másik – jóval nagyobb – részére viszont nem. A belső világunk már más kérdés.

 

„Ha rajtad kívül álló dolgok bántanak, nem ők zavarnak téged, hanem a saját, róluk alkotott ítéleted. És neked hatalmadban áll, hogy akár most rögtön kitöröld ezt az ítéletet.”
Marcus Aurelius

 

A világ annyira hatalmas, hogy ha csak a 10 %-a lenne rossz, akkor is fel tudjuk úgy építeni a saját belső világunkat, hogy számunkra csak ez a 10 százalék létezzen. Vagy fel lehet úgy is építeni a világunkat, hogy 0 %-ot tegyen ki ez a rossz. Meg talán meg lehet találni egy ideális egyensúlyt a 100 és a 0 % között.

Jó kérdés, hogy az ember gondjaiért mennyire felelős saját maga, és mennyire a külső körülmények.

Sokan elfelejtik, hogy foglalkozzanak az időtávval. Napi fél óra nyelvtanulás, vagy bármilyen önképzés, nem rövidtávon fog eredményt hozni. Ezért nem várható el, hogy egy nap alatt fordítsunk az életünk szekerén. Ugyanígy egy jó alapos berugás, sem fogja tönkretenni az életünket. Viszont lehet minden nap tanulni és lehet minden nap inni. Apránként, kis lépésekkel lehet változtatni az életünk irányán. A két hét alatt sikert hozó fogyókúrák pont ezt a fontos szempontot próbálják elfeledtetni.

A külső világ szerepének felemelése ebből a szempontból is vonzóbb lehet. Orbán Viktor egy nap alatt adhat nekünk támogatást, vagy egy pillanat alatt elveheti a segélyünket, vagy bevezethet egy új adót. Rá sokkal könnyebb haragudni, vagy épp dicsőíteni, mint magunkba nézni és átgondolni, hogy tényleg az a segély volt az egyetlen lehetőségünk? Tényleg csak ő határozza meg az életünket?

Persze azt sem kell gondolni, hogy mindenről az egyén tehet, mert mindenkinek megvan a lehetősége és a választása. Álságos lenne ezt gondolni, de szerintem sokkal több embernek lenne lehetősége változtatni, mint ahányan élnek vele.

A felelősség áttolásának képzetét erősítheti az, amikor a politikusok bemutatják azokat a sorsokat, akiket tönkretett vagy épp felemelt egy-egy új törvény, akit hátrányosan vagy előnyösen érintett egy új rendelkezés. Megmutatják, hogy lám-lám ezer ember életét könnyítette meg az új szabály, vagy épp ezer embert tiport a sárba. Persze a politikusoknak ez a dolguk, igazolniuk kell a döntést, vagy épp be kell bizonyítaniuk, hogy ők jobban csinálnák.

Az élet miatt kell coelhoi magasságokban szárnyaló blogbejegyzést írni, vagy Te döntöttél úgy, hogy megírod?
Persze egyszerű tudni a dolgokat, de csinálni már egészen más kérdés.

Persze sokkal egyszerűbb a tagadás, a felelősség átruházása, úgy könnyebb megtalálni a lelki békét.

Vannak azok a módok amik nagyon kis energiabefektetést igényelnek, kényelmesek, és el lehet velük menekülni a saját valóságunk elől. Ezért van a legszegényebb családban is kábel tv - miközben a gyerek lehet éhezik.

003.jpg
"Láthattok fürge majmot, Mi méltósággal játssza emberét"

Ha nincs meg a belső erőnk, a rend, amihez igazodhatunk, akkor mindent a külső körülményektől várunk, mindenért azt hibáztatjuk, miközben nem nézünk bele a saját valóságunkba.

Mennyire én tehetek az életem körülményeiről? Mennyire én tehetek arról, hogy velem hogy viselkednek? Hány vitában tehetek én arról, hogy agresszívek velem. Hányszor próbáltam megérteni a vitapartneremet, vagy akár a családtagomat, rokonomat, hogy miért viselkedik úgy, ahogy? Hány dologban lenne elég az, ha én viselkednék máshogy? Sokszor értelmes emberek sem képesek arra, hogy saját magukat értelmesen megvizsgálják, és ne idegből cselekedjenek. Hányszor próbáltam megérteni a világot körülöttem, hogy miért viselkedik úgy velem, ahogy?

Nem látunk ki a helyzetünkből, és az igényünk sincs meg arra, hogy átgondoljuk a szituációnkat.

Szerintem már az emberek nagy többsége akkor is előrébb lépne, ha pusztán átgondolná, hogy a problémáiért mennyiben felelős ő, és mennyiben a külső világ. Időnként érdemes lenne ezt megtenni, mondjuk egy új év elején.

Biztos, hogy a zsidók, vagy Gyurcsány Ferenc, vagy Orbán Viktor miatt megyünk be a kocsmába, vagy miattuk nem csináltunk ma sem semmi értelmeset? Vagy választhatunk? Szerintem 2015-ben basszunk ki a politikusokkal és mindenki mással aki a kárunkat akarja. Bármennyire is arra játszanak, mégse legyünk alkoholisták, és kezdjük el boldogabbá tenni a saját életünket!

001.jpg

"A cél halál, az élet küzdelem,
S az ember célja e küzdés maga."

 

az idézetek forrása Madách Imre, Az ember tragédiája műve, a képek forrása pedig Jankovics Marcell, Az ember tragédiája animációs filmje 

Szerző: Jancsó Tamás  2015.01.02. 12:25 19 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://jancsotamasgondolkozik.blog.hu/api/trackback/id/tr947032343

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Amerikai zsoldosokkal erősítene a liberális baloldal a tüntetéseken? 2015.01.04. 11:13:03

Három busznyi civil ruhás, fegyveres amerikai katona érkezett december közepén az országba. Ukrán kísérőjük lelőtt két ukrán tisztet a Luzsanka-Beregsurány közúti határátkelőhöz vezető útszakasz egyik ellenőrzőpontján, mert nem akarták engedni a buszok...

Trackback: Nem kellene ezeket a folyamatos hazaárulás miatt betiltani? 2015.01.04. 11:09:19

Támadást hirdettek a saját hazájuk ellen. EP-képviselőik a lehető legtöbb külföldi politikust rá akarják venni, hogy a lehető legrosszabb véleménnyel legyen hazánkról a nemzetközi sajtóban és minden egyéb fórumon, ahol megfordulnak - tudtuk meg nyilatk...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tisztapista 2015.01.04. 00:41:51

Ennek a csúnyább változata az önigazolt határátkelő.

"Ezek miatt hagytam itt az országot"

…és mentél mosogatni Londonba. Mert máshoz sajnos nem értesz. Ez van.

"Ezek miatt nem kaptam állást, mert hiába van papírom, az XY sógora ül bent a hivatalban"

Improduktív munkára bizony azt vesszük fel, akit ismerünk. Ha már a számítógép előtt dögölhet egész nap, legalább valami haver legyen. Ha nem ért hozzá, nem válik be, akkor majd szépen elküldjük. De téged akkor sem veszünk fel, mert nem csak buta vagy és képzetlen, hanem még az önsajnálat is csöpög belőled.

tralalala 2015.01.04. 01:30:24

Jó blog, értelmes poszt, ez is ritka az indexcímlapon.

na4 2015.01.04. 07:33:28

Röviden: minden az agyban döl el.

Szigfrid 2015.01.04. 09:18:13

Az is érdekes, amikor az ember beindul, ahogy posztíró fent írja, nyelvet tanul, képzi magát, igényes a testére, hirtelen iszonyatosan féltékeny, irigy lesz rá az emberek többsége...

strangeworld 2015.01.04. 10:25:31

Kb. ez az elso blogbejegyzes a zindexrol, aminek van ertelme.
Sok lumpen most melyen nezzen magaba!

KUHULIN 2015.01.04. 10:29:53

Ööö. Kéremszépen, mostan ez a fidesz-narancs-droidoknak teccik, mer' akkor nekem nem, csak az igazodás végett kérdezem... :)

Orbán a magyar nép ópiuma! 2015.01.04. 10:57:08

A magyar nép harcban áll.
Felgyújtja 2006-ban Bp-t, aztán megválasztja az újabb hazug kormányt.
Nincs más választás, csak a harc!

profilo 2015.01.04. 12:36:50

Én már azért iszom,mert betegesen rettegek attól,hogy józanul rájövök miért is kezdtem el inni...

♔bаtyu♔ 2015.01.04. 13:01:19

@KUHULIN: Ettől miért fidesz-droid?

lazaraki 2015.01.04. 13:27:43

Lehet minden nap inni is meg tanulni is.

lazaraki 2015.01.04. 13:29:51

Lásd Márai újévi fogadalmai:
1. A mai naptól kezdve esténként maximum egy üveg bort iszom.

Következő év.
2. A mai naptól kezdve esténként maximum két üveg bort iszom.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.01.04. 13:51:12

@KUHULIN: Elég szánalmas, hogy a politikai orientáció ismerete nélkül nem tudsz véleményt alkotni egy írásról.
Hívd fel Goodfriendet, majd ő lediktálja, hogy mit kell írnod..:))))

Andy73 2015.01.04. 14:30:49

@tralalala: "Jó blog, értelmes poszt, ez is ritka az indexcímlapon."

Így igaz.

ember100 2015.01.04. 14:37:38

Helló !
Jó az írás csak egy kicsit zavaros , persze az egyén felelőssége vitathatatlan deee mint a posztíró is írta gyucsányi ov egy pillanat alat megváltoztathatja az életed pl. trafik , szerencsjáték stb akkor aztán tanulhatsz naponta fél órát nyelvet , nem iszol finoman bakhatod.
Hát ez a baj !!

ember100 2015.01.04. 14:42:50

@tisztapista:
Helló !
Ugyan az önsajnálat magyar betegség de egy ismerősöm 8 évig volt krupié ha eddig bírta valószínűleg jó munkaerő volt aztán jöt a kaszinó mutyi törvény :) utcára került és nem egyedül . Mi a válaszod erre , válalkozzon ov miatt ???

tralalala 2015.01.04. 15:16:08

@KUHULIN: Felhívtam a Miniszterelnök Urat, és beolvastam neki telefonba a posztot (sajnos a számítógépet nem kezeli). Azt mondta, hogy neki tetszik, következtetésképp nekem is. Tehát akkor neked nem.

Örülök, hogy segíthettem, a Miniszterelnök Úrra és rám bármikor számíthatsz!

Augustin 2015.01.04. 18:54:35

"Persze sokkal egyszerűbb a tagadás, a felelősség átruházása, úgy könnyebb megtalálni a lelki békét."

Nem rossz a poszt, de ezt a mondatot nem tudom értelmezni. Ha megtalálta a lelki békéjét, miért iszik? Nyilván nem gondolja senki sem, hogy minden bajáért más a felelős. Ez egy unalmas modernkori konyhapszichológusmantra. Inkább azon szokás vetyengeni, hogy mire és milyen mértékben van befolyásunk. Mégha látszólag rá is kente emberünk Orbánra minden baját, érzi, hogy valami mégsem kerek.

"Napi fél óra nyelvtanulás, vagy bármilyen önképzés, nem rövidtávon fog eredményt hozni. Ezért nem várható el, hogy egy nap alatt fordítsunk az életünk szekerén."

Igen, ez tényleg így van, hogy sokan azért cseszik el az életüket, mert beláthatatlanul távolinak érzik munkájuk eredményét. (Lehet, hogy emberünknek már korábban sem ment a tanulás. Egy értelmiségi nehezen fogja fel, hogy sokaknak tanulási problémáik vannak.)

Lehetne még továbbfejleszteni az agyalgást a motivációról. Enélkül ugyanis nem sok minden jön össze.